As Oy Mellunhirvi

Uotinmäentie 9 00970 Helsinki

Etusivu > Tee ilmoitus > Muutostyöilmoitus

Muutostyöilmoitus

HYVÄ OSAKAS!

HUONEISTOREMONTIT JA ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAKI

Asunto-osakeyhtiölain 4 ja 5 luvun mukaan osakkeenomistajalla on oikeus tehdä huoneistossa kunnossapito- ja muutostöitä. Osakkeenomistajan tulee ilmoittaa kirjallisesti etukäteen hallitukselle tai isännöitsijälle sellaisesta työstä, joka voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan taikka yhtiön tai toisen osakkeenomistajan huoneiston käyttämiseen. Käytännössä ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia muita paitsi huoneistossa suoritettavia maalaus- ja tapetointitötä.

Ilmoituksessa on oltava sellaiset tiedot, että yhtiö voi sen perusteella arvioida noudatetaanko työssä hyvää rakennustapaa ja aiheuttaako työ mahdollisesti haittaa tai vahinkoa; käytännössä tämä tarkoittaa suunnitelmia ja työselostetta. Yhtiöllä on oikeus asettaa työlle ehtoja tai kieltää työ kokonaan, jos aiheutuvaa haittaa voidaan pitää kohtuuttomana.

Yhtiöllä on oikeus valvoa työtä ja velvollisuus huolehtia siitä, että valvonta on myös muiden osakkeenomistajien kannalta riittävällä tavalla järjestetty.

Mikäli osakkaan teettämä kunnossapito- tai muutostyö vaatii viranomaislupaa, yhtiö hakee luvan tai valtuuttaa osakkeenomistajan hakemaan luvan. Yhtiöllä on myös tällaisessa tilanteessa oikeus valvoa työtä.

Muutostöitä tehtäessä on otettava huomioon 01.07.2014 voimaan tuleva rakentamispalveluiden tiedonantovelvollisuus, joka koskee kaikkia kotitalouksia, jos rakentaminen edellyttää rakennuslupaa (myös asunto-osakeyhtiössä tapahtuvat työt). Tietojen toimittamiselle ei ole euromääräistä alarajaa. Lisätietoja asiasta saa osoitteesta www.vero.fi/rakentamisilmoitukset.

Osakkeenomistaja vastaa muutostyöilmoituksen hallinnointi/käsittelykuluista ( = 75,61 e/h sis alv 24 % silloin kun kyseessä on ilmoitus jossa on päätöksenteon kannalta olennaisia puutteita jotka edellyttävät lisätyötä tai -selvityksiä joko osakkaalta tai yhtiön on itse lisäselvityksiä hankittava hankkeen arviointia varten. Lisäksi osakkaalta peritään ne käsittelykulut, jotka syntyvät jos asian vuoksi pidetään ylimääräisiä hallituksen kokouksia) , työn valvontakustannuksista sekä hankkeen mahdollisesti edellyttämän viranomaisluvan kustannuksista.

Mikäli osakas tarvitsee pohja- tai muita kuvia suunnitelmiaan / muutostyöilmoitusta varten, kuva-arkistot löytyvät parhaiten oman kunnan rakennusviraston palveluista. Helsingissä sähköinen asiointi toimii osoitteessa https://asiointi.hel.fi/arska/. Palvelu on maksullista, mutta kuvat ovat heti käytettävissä.

Osakkeenomistaja vastaa vastoin hyvää rakennustapaa toteutetun kunnossapito- ja muutostyön yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle aiheuttamasta vahingosta.

Voitte tehdä kunnossapito- ja muutostyöilmoituksen joko sähköisesti osoitteesta www.talosalkku.fi (valitse taloyhtiösi nimi - sähköiset palvelut - muutostyöilmoitus) tai toimistoltamme saatavalla lomakkeella.

MUUTOSTYÖTÄ EI SAA ALOITTAA ENNEN KUIN TALOYHTIÖLTÄ ON SAATU VASTAUS ILMOITUKSEEN ! Muutostyöilmoituksen käsittelyaika normaalisti on enintään kuukausi, loma-aikoina enintään kaksi kuukautta. Hankkeen laajuudesta tai taloyhtiön päätöksenteosta riippuen käsittely voi kestään myös pidempään. Huomioittehan tämän kun suunnittelette remonttiin ryhtymistä.

Rakentavin terveisin
ISÄNNÖITSIJÄKONTTORI OY